Ontmoet onze boerin Leonie en haar familie

 

 

 

 

KLEINSCHALIGE BOERENZUIVEL SINDS 2012

HET VERHAAL VAN ONZE BOERIN

De heerlijke boerenkwark van KANZI® Kwark wordt gemaakt door onze boerin Leonie en haar familie. Leonie en haar man Roel wonen en werken met drie generaties op een kleine melkveehouderij met een eigen zuivelmakerij op landgoed Ten Vorsel in Bladel. Hier werken ze dagelijks aan de beste echte boerenzuivelproducten.

Leonie aan het woord: “Wat KANZI® Kwark echt bijzonder maakt, is dat we het hele proces – van koe tot toetje – in eigen hand hebben. Van de gronden die zorgen voor het voer, de koeien in de vrijloopstal en de melk die de basis is voor onze zuivel, tot het mengen met puur fruit en het afvullen van de producten.”

 

1970: COR EN DIRKJE

Het verhaal van Leonies zuivelmakerij begon in 1970 met de melkveehouderij van de familie Van Zuilichem. Cor en Dirkje van Zuilichem vertrokken in dat jaar van Hilvarenbeek naar Landgoed Ten Vorsel in Bladel en startten het bedrijf.

1993: ZOON WIM EN MIEKE

In 1993 namen zoon Wim en zijn vrouw Mieke het bedrijf over. Opa Cor bleef nauw betrokken, hij bracht nog dagelijks de koeien van de wei naar de stal en andersom.

2012: DOCHTER LEONIE

Intussen deed dochter Leonie zomerwerk op boerderijen in Denemarken en Noorwegen waar zuivelproducten van eigen melk werden gemaakt. Daar ontstond haar passie voor zuivelproducten. In 2012 startte ze haar eigen zuivelmakerij. Thuis in de keuken maakte ze verschillende zuivelproducten. Na twee jaar testen en verbeteren startte de verkoop op streekmarkten en lokale winkels.

 

2017: LEONIE EN ROEL

In 2017 bouwde Leonie samen met partner Roel de oude kalverstal en hooischuur om  tot zuivelproductieruimte. Hier maken ze nu dagverse zuivel van eigen weidemelk. Hun 125 koeien lopen in een unieke vrijloopstal (daarvan zijn er slechts 4 in heel Nederland).

 

Leonie en Roel werken op kleine schaal en bewerken de melk nooit onnodig. En doordat ze de kwark op ambachtelijke wijze maken, krijgt de kwark alle tijd om uit te lekken tot een romig eindproduct. Dit zorgt voor de rijke smaak van de producten.

 

Leonie vertelt: “Door zelf te verzuivelen kunnen we lekkere zure zuivelproducten maken op de manier zoals het hoort. We voegen niets toe aan de melk, en de processen om van melk kwark of yoghurt te maken krijgen echt de tijd.”

VERSE WEIDEMELK & ECHTE BOERDERIJZUIVEL

KEURMERKEN

Echte Boerderijzuivel

Deze weidemelk wordt vervolgens op kleine schaal op de boerderij bereid en zo min mogelijk bewerkt. Ook dit heeft Leonies zuivelmakerij een prachtig keurmerk opgeleverd: ‘Echte Boerderijzuivel’. Dit keurmerk garandeert je dat de zuivel echt op de boerderij bereid is, met melk van de eigen veestapel. Maar misschien nog wel belangrijker dan het keurmerk: de traditionele bereidingswijze levert de állerlekkerste boerenkwark op. Een perfecte basis voor KANZI® Kwark!

Echte Boerderijzuivel

Verse weidemelk

KANZI® Kwark is gemaakt van verse weidemelk. Om het keurmerk ‘Verse weidemelk’ te krijgen moeten de koeien minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei lopen. Nou, dat keurmerk heeft de melk van Leonie dubbel en dwars verdiend, want Leonies koeien grazen per jaar meer dan 200 dagen buiten!

Verse weidemelk